søndag 30. mars 2014

På tur med broderen i bakken

I dag ble det årets første sykkeltur med broder Lars. Turen gikk til Buttentjern der isen fortsatt ligger selv om det har vært en god og varm helg. Opp kom vi, og nå satser vi på at det blir litt flere fellesturer på sykkelen enn det har vært tidligere sesonger.

En liten rast ved tjernet i flott vårvær. Klokka har vi også husket å stilt.

torsdag 27. mars 2014

En Travel Bug på besøk

Mandag ettermiddag plinget det i pc-en som tydet på at jeg hadde fått en ny e-post. Den var fra Geocaching som kunne melde at det hadde blitt loggført et besøk på min cache Bergermoen 1. I loggen kunne jeg lese at en travel bug nå var plassert i cachen, og det er første gang en av mine cacher har besøk av en travel bug. Av nysgjerrighet måtte jeg besøke cachen for å finne ut av hva som var på besøk. Det jeg fant var en liten kinesisk dukke som var festet til en id brikke

Denne lille jenta lå i cachen
Travel bugen har et identifikasjonsnummer slik at du kan søke den opp på nettet. Der fant jeg ut at den opprinnelig startet sin reise i Tyskland med en tur innom Italia før den havnet i Norge. Her har den reist rundt i den sørlige delen av landet. Her er siden der buggen kan besøkes. Det virker som målet er å få besøkt så mange cacher som mulig.

Her er et id nummer for å finne loggen på nettet
Jeg har ikke planer om å besøke noen nye cacher i nærmeste framtid, så jeg lot travel bugen ligge slik at noen andre kan plukke den opp og bringe den videre på sin ferd. Blir den liggende der kan jeg jo ta den med meg ved en senere anledning.

Buggen er trygt plassert i cachen som har overlevd
vinteren.

søndag 23. mars 2014

Den første sykkelturen til vestre Buttentjern

Søndag formiddag med sesongens første sykkeltur opp til vestre Buttentjern. Det var ganske bløtt og tungt, og på toppen var det litt is i veien. Merker på kroppen at det ikke er mange bakker som er gjennomført på sykkelsetet i år. Fra bunnen til toppen av bakken brukte jeg 21 minutter og 11 sekunder. Min bestenotering i bakken er 14 minutter og 4 sekunder. Får satse på at jeg nærmer meg den tiden i løpet av året.

Årets første tur er gjennomført over en måned
enn i 2013. Da var datoen 27/4
Isen ligger fortsatt på vannet. Hvor lenge?









lørdag 22. mars 2014

Handletur og trasketur

Etter den lille joggeturen forrige uke var hælproblemene raskt tilbake, og det er ganske frustrerende da det utelukker denne aktiviteten. Joggeturen i seg selv er ikke så ille, men timene og dagene etter kan det være meget vondt å trå ned på høyre bein. Hadde et håp om at de verste problemene var borte etter 4 måneder uten å løpe, men den gang ei. Derfor ble det en tur på G-sport i dag for å investere i de dyreste joggeskoene jeg noen gang har kjøpt for å se om det kan hjelpe. Har ikke helt tro på det, men det er verdt et forsøk. Skoen skal ha god demping og gir riktig støtte i følge betjeningen i butikken.

Nike Airmax 2014 til kr 1349,- etter 25% avslag
Tok ikke helt sjansen på å prøve beina på en joggetur i dag, så det ble heller en gåtur til Buttentjern. Her ligger det fortsatt litt snø, men det er ikke mye igjen. På turen ned tok jeg en avstikker innom Loftsberget og Jørnsbråtan. Turen ble på 10 km, og høyre hæl trenger litt hvile nå.

Dagens tur med start fra parkeringen ved Bergerbakken
skole.
Utsikten fra Loftsberget
Fortsatt is på Buttentjern






Hvilebenken ved Buttentjern
Fant blåveis på min tur



















Jørnsbråtan i mars









søndag 16. mars 2014

Syklenes første luftetur for sesongen

Tørt og bart med liten motivasjon for å reise på skauen for å gå på ski ble det denne helga syklene skulle luftes. Fredag var det terrengsykkelen som ble førstevalget, og en tur på Eggemoen ble løsningen etter jobb. 20 km ble tilbakelagt på overraskende tørt underlag i skogen. Beina var ikke så overraskende ganske blytunge på årets første tur.

Selfi på tur

Lørdag var det raceren som ble luftet på den kjente veien langs vestsiden av Randsfjorden. Snudde ved kommunedelet slik at turen ble på 40 km. Til tider litt motvind, og jeg satser på at det er mer kraft i beina om en måned eller to, for tempoet var ikke mye å skryte av selv for en minimosjonist.

Godt å få sykkelen av rulla og ut på asfalten igjen.
Søndag ble det familietur til Loftsberget. På veien opp ble det mange kastekonkurranser med stein sammen med gutta, og der fikk jeg bekreftet at jeg fortsatt ikke kan kaste på blink.

Martin i farta på toppen
Gutta kaster på blink




















Skituren på Tverrsjøen forrige uke ser ut til å bli den siste for sesongen hvis ikke været skulle forandre seg mye.

onsdag 12. mars 2014

Tusen forbrente hamburgere :-)


Hvor mye aktivitet skal til for å forbrenne et-tusen hamburgere i følge treningsappen Endomondo. Her er svaret:


Mangler litt på å komme rundt jorden ennå.

Januar 2012 registrerte jeg min første skitur på Endomondo. På litt over to år har jeg da klart å forbrenne tusen hamburgere som Endomondo beregner til 540 kalorier per stykk.

Totalt har jeg registrert 38567 minutter med aktivitet i denne perioden som igjen tilsier at jeg forbrenner en burger etter 38 minutter og 30 sekunder med aktivitet. (i følge Endomondo).

Med rundt regnet 800 dager siden jeg startet tilsier det at jeg i gjennomsnitt har forbrent 1,25 hamburgere hver dag i løpet av perioden. Dette tror jeg ikke helt på da jeg ikke er spesielt mye mindre nå enn for to år siden :-)

Sprekere er jeg blitt da, tror jeg.

Her er et visuelt bilde av hamburgerne:


tirsdag 11. mars 2014

Vårens første joggetur

Årets første joggetur er gjennomført. Rett ut av inngangsdøra og inn i skogen. Nesten bare stier så tidelig i mars er ikke vanlig. Spent på å se hvordan hælen fungerte så det ble en rolig tur. Kjenner fortsatt at den er der, men skal prøve å ta det litt med ro og sørge for å få på litt is etter joggeturene. Blir det for ille må jeg kanskje bare avslutte denne aktiviteten.

Dagens tall fra Garmin

torsdag 6. mars 2014

Nok fysisk aktivitet?

Etter å ha sett noen debatter rundt stadig mer stillesittende nordmenn som blir større og større må jeg stille meg selv spørsmålet. Har jeg en tilstrekkelig mengde av fysisk aktivitet for å tilfredsstillende de ønskene som myndighetene har for aktivitet hos nordmenn?

I den offisielle utgaven av norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet som er publisert av sosial- og helsedirektoratet er dette et ønske for den jevne nordmann:


Er dette noe jeg innfrir?
Her blir det anbefalt minimum 30 minutter med aktivitet for voksne. Dette betyr at en i løpet av et år bør ha gjennomført minimum 182 og 1/2 time med fysisk aktivitet. I 2013 registrerte jeg all planlagt aktivitet på Endomondo. Det vil si at hver gang jeg reiste meg fra sofaen med en plan om å røre litt ekstra ble dette registrert. Hvis jeg ser på historien fra 2013 var dette de kalde fakta for min del:


Fysisk aktivitet minutt for minutt
Totalt utgjorde dette 323 timer og 6 minutter. Dette betyr vel at jeg kan slå meg på brystet og si at jeg aktiv nok til å forebygge sykdommer som blant annet hjerte- og karsykdommer eller? Hvis jeg leser teksten litt mer nøyaktig står det minimum 30 minutter hver dag. Aktiviteten kan godt deles inn i 10 minutters bolker, men det står ikke noe om at du kan ta lengre økter annenhver dag. Det betyr at aktivitet må skje hver dag hvis anbefalingene skal følges. Er dette noe jeg klarte hvis jeg ser på historien for 2013?
 
Antall økter i 2013
Totalt utgjorde dette 241 økter. Stort sett er det sjeldent at jeg gjør noe mer enn en økt om dagen. Det vil si at jeg trente i gjennomsnitt 4,6 økter/dager i uken. Dette tilsier 2 til 3 dager uten aktivitet hver uke. Derfor må jeg konkludere med at jeg IKKE OPPFYLLER MYNDIGHETENES KRAV TIL FYSISK AKTIVITET,
 
Jeg kan jo trøste meg med at jeg jobber som lærer ved en barne- og ungdomsskole som fører til en del hverdagsaktivitet. Jeg har også to relativt små barn som også gir litt ekstra aktivitet utenom de oppsatte øktene.