torsdag 29. mai 2014

Himmelfartsdagen til Tingelstad

Dagens tur gikk på østsiden av Randsfjorden. Etter to mil kommer jeg til Grymyr der jeg tar av opp kverndalslinna. Her blir det litt lett stigning en periode. Ved Tingelstad går veien hjem via hovedveien langs fjorden.



Fantastisk sommervær gav en flott tur. Det er kun to små problemer.

1. Har fått en stygg lyd i kranken som ødelegger stemningen. Det knaker og knirker. Etter turen prøvde jeg å løsne pedalene for å smøre dem med litt fett, samt at jeg prøvede å få bort litt gammel smuss rundt kranken. Vi får se om det hjelper til neste tur.

2. Har lagt merke til at jeg har blitt tungpustet når blomstringen og pollenspredningen starter for fult på våren. Kjenner at jeg blir mer andpusten nå enn jeg gjorde i april. Kanskje jeg har et lite snev av allergi? Merker også at jeg har litt problemer med øynene en gang i blant. Kanskje det er på tide med en blodprøve for å sjekke?

Selfie langs fjorden
Flott sykkelsti mellom Toso og Prestmoen
er asfaltert. Da slipper jeg ut på den trafikkerte
veien.





















Selv med tung pust ble det satt personlige rekorder på Strava segmentene jeg var innom på veien. Legger ikke mye i tråkket så det betyr vel at flere års trening gir en bedre motor fra år til år. Strekningen fra Grymyr til Sløvika på hjemveien prøvde jeg å gi litt gass. Dette resulterte i PR på 15 minutter og 10 sekunder. Plasseringen på Strava lista viser vel at jeg aldri blir noen reser på veien. 481.plass av 530 personer som har syklet strekningen.

onsdag 28. mai 2014

Sykkelstell

Flott vær som det er for tiden skulle egentlig gitt motivasjon til en tur på sykkelsetet, men med en lang dørstokk mil kombinert med litt vind og litt lite energi ble det heller gjennomført litt sykkelvedlikehold. Planen var å skifte styretape, og jeg hadde forberedt meg godt ved å studere en video på Youtube fra Anton sport.

Svart styretape til 299,-



Styretapen har jeg hatt liggende lenge da jeg har hatt planer om å gjøre denne utskiftningen en stund. Den ble kjøpt på Sport 1 og er av merket Lizard skin. Etter å ha studert tapen som er på sykkelen valgte jeg heller å få strammet opp den enn å bytte med en gang. Tapen så ikke så ille ut, bortsett fra glippene mellom tapen. Verdt å gjøre et forsøk.



Strammet opp den gamle styretapen
det ble lagt en finish med svart
elektrikertape som du ser
til høyre.



















Etter dette var det tid for nye dekk og slanger som jeg faktisk handlet på sensommeren i 2013. Disse ble handlet på tilbud fra XXL og er av merket Continantal. Skiftet gikk greit med det rette utstyret.

Pakketilbud med en god pris som jeg ikke husker
Så var det vask med avfetting og smøring før sykkelen ble satt bort, Håpet er at været er like godt i morgen slik at det kan få en fin tur på himmelfartsdagen som er rød i kalenderen,




lørdag 24. mai 2014

Lysten på ny sykkel

Forrige sykkelkjøp ble gjort sommeren 2012, og ønsket om å anskaffe seg en ny og litt bedre sykkel har begynt å melde seg. Terrengsykkelen min begynner å bli moden for en del utskiftninger av deler som vil utgjøre noen kroner hvis den skal bli i tipp topp stand. Sykkelen har også 26 tommers hjul, mens jeg kjenner jeg har lyst til å prøve en med 29 tommers hjul etter å ha lest litt om dette på nettet. Det begrenser seg litt hvor mye penger jeg kan investere i en sykkel, men etter å ha lett litt rundt på ulike nettsider ser det kanskje ut til at denne kan være aktuell.

Amerikansk merke som selges hos BIRKSPORT

Det er en Fuji Tahoe med 29 tommers hjul til kr 8990,- fra www.birksport.no. Selv om jeg ikke finner noen tester om akkurat denne sykkelen har jeg funnet noen tester fra tidligere FUJI modeller som Birksport har solgt. Disse sier at syklene er gode kjøp. Skal nok bruke ennå litt tid før jeg bestemmer meg, men jeg tar utgangspunkt i denne sykkelens pris og spesifikasjoner hvis andre modeller skal vurderes.

Spesifikasjoner hentet fra hjemmesidene til BIRKSPORT

søndag 18. mai 2014

Søndagstur til Råholt

Flott søndagsvær gir muligheten for en flott søndagstur på sykkelen. Lene hadde planlagt tur til sin bror med familie som bor på Råholt denne søndagen, så da benyttet jeg meg av muligheten for å sykle denne turen som jeg har hatt som et mål en stund. Kroppen føltes ikke helt topp på morgenkvisten, men hvis det ikke funket kunne jeg jo bli plukket opp av følgebil :-) Kort tid etter start havnet jeg midt oppi et sykkelritt noen kilometer. En av gruppene som passerte meg var farlig nær meg syntes jeg, selv om jeg holdt meg helt inn til hvitstripa. Fant ut at det var sykkelrittet Nordmarka rundt som jeg hadde havnet midt oppi.

Inn i uutforsket mark på sykkelsetet
Turen ble gjennomført og kroppen fungerte hele veien selv om det ikke var veldig høyt tempo på turen. Ble en flott tur på litt over tre timer.



lørdag 10. mai 2014

Del veien - Vis hensyn - Vær tålmodig :-)

Med våren kommer syklistene ut på veien, og i den forbindelse starter også kampen mellom syklister og bilister både på veien og i kommentarfeltene på nettet. Som både bilist og syklist får jeg sett saken fra begge sider, og det er vel bare en gyllen regel som bør følges av begge parter. VIS HENSYN TIL HVERANDRE. Samtidig er det jo innlysende at både syklister og bilister må kunne sine trafikkregler.

En av vegvesenets kampanjer som heter "del veien" har fått noen nye filmsnuter som jeg ble oppmerksom på i går kveld. Her er den jeg så på Facebook.



Denne humoristiske kampanjen rundt det å ta hensyn til hverandre i veibanen skapte stor debatt i kommentarfeltet og det som går igjen er blant annet veiavgift, sykkelfelter, sykle i bredden, kunne trafikkregler osv. osv. Noen hengte seg også opp i det at Statens vegvesen var ute med propaganda mot bilistene.

Det som jeg blir litt skremt av når jeg leser disse kommentarfeltene er at mange har en aggressiv tone, og at alle syklister blir satt i samme bås. En slik bås er syklistene som bruker sykkelen til trening. Her føler jeg meg stigmatisert inn i en gruppe der alle blir beskrevet som bøller på veien som ikke kan trafikkregler og sykler midt i veien. Vi bruker aldri sykkelveier der de er, og vi tar oss til rette overalt. Denne stigmatisering har vi veldig lett for å bruke når vi skal beskrive hverandre som mennesker. Dette gjør vi dessverre alt for mye i samfunnet uten å gi enkeltindividet en sjanse.

Selv føler jeg ikke at jeg er noen bølle i trafikken. Samtidig har jeg blitt utsatt for bilister som passerer meg ekstra nærme, eller gir en ekstra sprut med spylevæske når de kjører forbi meg. Heldigvis har jeg ikke blitt presset av veien ennå selv om det var veldig nærme en gang. Da kjørte jeg på en smal vei uten gul stripe. Jeg var i en slak nedoverbakke og hadde rundt 50 km/h i en seksti sone. Bilen som var bak meg skulle passere meg akkurat i det det kom en bil i mot. Det ble trangt gitt. Ingen sykkel eller gangvei hadde jeg mulighet for å bruke heller.

Her er mine tanker om meg selv som syklist.
  • Sykler stort sett alene
  • Prøver å ligge så langt som mulig til høyre i kjørefeltet, og er det plass på høyresiden av hvitstripen sykler jeg der hvis jeg synes det er trygt.
  • Sykler stort sett på lite trafikkerte veier hvis jeg kan. Roter jeg meg ut på større veier prøver jeg å slippe trafikk forbi der det er muligheter for å trekke til siden som busstopper eller lignende.
  • Bruker gang- og sykkelvei der det er lite trafikk. Hvis det er mange som er ute å spaserer eller sykler sakte blir det utrygt å sykle der. Da bruker jeg veien.
  • Går av sykkelen i gangfelt hvis jeg ikke har blikkontakt med bilisten og skjønner at han/hun vil slippe meg over.
  • Jeg følger trafikkregler og vikeplikt.
Men er jeg en syklist så vil jeg vel for noen være en bølle i trafikken. Synd det skal være slik at irritasjon over hverandre som grupper kanskje kan skape unødvendig farlige situasjoner og i verste fall dødsfall.

Sjekket forresten flere av filmene som er laget av Statens vegvesen, og kan melde at det ikke bare er bilistene som får gjennomgå.



Facebook siden til kampanjen "del veien" til Statens vegvesen finner du her

Hvis vi klarer å vise litt hensyn til hverandre og kanskje ikke være så utålmodige vil alt bli så mye bedre.

Selv tok jeg meg en tur i skogen i dag for å være på den trygge siden. Her blir problemet at jeg noen ganger skremmer de gående når jeg kommer forbi. Sikkert mange av de som er ute å går tur som også er irritert på syklister.

Ikke mye biler her
Som en liten fotnote ble det også PR på 50 kilometer terrengsykling med tiden 2 timer 39 minutter og 13 sekunder.

torsdag 1. mai 2014

En challenge for de store

Sommeren 2013 dro jeg i gang en challenge på Endomondo for oss som har litt mer å dra på. Kriteriet for å delta var en startvekt på over 100 kg, og etterhvert ble det en del som ville være med. Til slutt var vi 65 deltakere som tilsammen syklet over 85000 km.Selv hadde jeg et mål om å havne blant de 10 beste, men selv om jeg lå blant de 10 beste stort sett hele tiden raste jeg litt nedover listene på slutten.

Et skjermklipp fra forrige års konkurranse der jeg havnet på
14.plass.
Denne sommeren prøver jeg igjen, og håper å få med meg like mange deltakere. Per dags dato er det 18 deltakere. Challengen finner du her.


Selv startet jeg konnkuransen på arbeidernes dag med en tur på Eggemoen. Det ble 3,5 mil med en tur opp til Buttentjern. Isen er borte nå, men så er det jo også noen uker siden jeg var der sist.

Isen er vekk og været er flott selv om det var en kald vind